Rond Ronse

View Original

Onderzoeksfase bijna afgerond, Rond Ronse met de blik vooruit

De onderzoeksfase van het project ‘Rond Ronse’ is bijna achter de rug. In deze fase werden alle mogelijke oplossingen voor de mobiliteitsproblematiek in en rond Ronse onderzocht, uitgetekend en aan jullie voorgesteld. Daarnaast werden de scenario’s voor de versterking van de natuur en het landschap in de Vlaamse Ardennen onderzocht. Maar wat zijn de komende weken en maanden de volgende stappen die we in het project zetten? Een overzicht.

Scopingnota 3 als laatste stap van onderzoeksfase

Als voorlaatste stap in de onderzoeksfase, werd de tweede scopingnota gepubliceerd. Die nota kon iedereen inkijken. We ontvingen in totaal zo’n 600 reacties, die we op dit moment van dichtbij bekijken. Als alles geanalyseerd is, gaan we van start met de effectenstudies, die onderzoeken welke effecten de verschillende alternatieven hebben op de omgeving. Die alternatieven, dat zijn zowel de oplossingen op vlak van mobiliteit als de zoekzones voor de versterking van de natuur. Alle inspraakreacties op scopingnota 2 worden ook verzameld in de laatste nota van de onderzoeksfase: scopingnota 3.

Passende beoordeling onderzoekt impact op Natura 2000-gebieden

Voor we met de verdere onderzoeken aan de slag gaan, wordt een gedeeltelijke passende beoordeling uitgevoerd. In dit onderzoek bekijken we of de mobiliteitsalternatieven geen te betekenisvolle impact hebben op de Natura 2000-gebieden in de streek zoals het Muziekbos of de bossengordel Kluisberg-Hotondberg-Koppenberg. Als het onderzoekt uitwijst dat er een betekenisvolle impact is, die we niet kunnen milderen, valt het alternatief af. Als het onderzoek uitwijst dat de impact wél gemilderd kan worden, wordt het alternatief aangepast of worden er maatregelen uitgewerkt om minder hinder te veroorzaken op de Natura 2000-gebieden. De resultaten van deze passende beoordeling verwachten we in mei 2021. De overgebleven mobiliteitsalternatieven worden meegenomen naar de onderzoeken in de volgende stap.

Onderzoeken naar impact op milieu, mens, omgeving en landbouw

De komende maanden nemen drie bijkomende onderzoeken de overblijvende mobiliteitsoplossingen onder de loep, samen met de zoekzones voor de versterking van de natuur. Zo is er het milieueffectenrapport (MER) dat bekijkt wat de impact is van het alternatief op het milieu, de omgeving en de mens. Het landbouweffectenrapport (LER) onderzoekt op zijn beurt wat de impact is voor de landbouw. Ten slotte hebben we de maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA) die nagaat welke kosten en baten er aan elk alternatief verbonden zijn.

Graag weten wat elk van deze studies in detail onderzoekt? Bekijk dan het onderstaand artikel waar we je aan de hand van drie verduidelijkende schema’s uitleggen wat de onderzoeken precies inhouden.