Een MER, LER of MKBA: wat zijn dat precies?

De zoektocht naar een oplossing voor de mobiliteitsproblematiek in en rond Ronse verloopt in verschillende stappen. De publicatie van scopingnota 2 is net achter de rug. Maar wat volgt daarna, vraag je je misschien af? Na scopingnota 2 volgen de effectenstudies en parallel het ontwerpend onderzoek en de technische studies voor de alternatieven. Wat die studies inhouden, en hoe ze precies in zijn werk gaan, lichten we hieronder toe, samen met enkele verduidelijkende schema’s.

Wat is een milieueffectenrapport? 

Een belangrijke stap binnen het milieueffectenrapport is de passende beoordeling. Deze beoordeling functioneert als een vertrechtering en bekijkt of de alternatieven geen te grote impact hebben op Europese beschermde natuur zoals de waardevolle Natura 2000-gebieden rond Kluisberg, Muziekberg en Koppenberg. Als blijkt dat het alternatief schade zou kunnen veroorzaken, wordt het geschrapt en niet verder onderzocht in de effectenstudies zoals het MER, LER of MKBA.

Daarna volgt het milieueffectenrapport, afgekort als MER. Het MER is een rapport dat de resultaten van het milieu-effectenonderzoek bundelt. In dit onderzoek wordt de impact van het project ‘Rond Ronse’ en de voorgestelde alternatieven op diverse milieudisciplines onderzocht. Dat betekent dat we kijken naar de mogelijk te verwachten negatieve en positieve effecten op geluid, de luchtkwaliteit, de biodiversiteit, het landschap en het erfgoed, bodem en water. Een voorbeeld: voor de discipline geluid wil dat zeggen dat er zal worden bestudeerd of een bepaalde oplossing meer geluid zal veroorzaken naar de nabije omgeving en of deze toename al of niet aanvaardbaar is.

Een overzicht van welke aspecten we precies onderzoeken, per milieudiscipline, vind je terug in de afbeelding hieronder.

Klik op de afbeelding om te vergroten.

Klik op de afbeelding om te vergroten.

Wat onderzoekt het landbouweffectenrapport? 

Het landbouweffectenrapport, of het LER, is een rapport dat opgesteld wordt om te bekijken wat de impact van ‘Rond Ronse’ kan zijn op het uitoefenen van landbouw. De basis van dat rapport is een persoonlijk gesprek, tussen landbouwer en de Vlaamse Landmaatschappij (VLM). Tijdens dat gesprek wordt er gevraagd wat voor een land- of tuinbouwbedrijf de landbouwer of tuinder heeft. Welke gewassen worden geteeld? Worden er dieren gekweekt, en zo ja, welke dieren en hoeveel? De zoekzonekaart voor extra bossen en de impact ervan op het landbouwbedrijf, op gebied van grondinnames, onbereikbare en restpercelen, wordt samen met een mogelijke impact van de mobiliteitsalternatieven besproken. In het rapport wordt bekeken welke maatregelen er genomen kunnen worden om de impact op de landbouw te beperken, of eventueel te compenseren. 

Klik op de afbeelding om te vergroten.

Klik op de afbeelding om te vergroten.

Voor wat staat de afkorting MKBA? 

Een maatschappelijke kosten batenanalyse, ook wel MKBA genoemd, gaat na wat de kosten en baten zijn van de verschillende alternatieven, voor de samenleving in het algemeen. De eventuele baten van de alternatieven kunnen heel breed zijn. Zo wordt er onderzocht of de alternatieven een hogere verkeersveiligheid in de regio kunnen bieden en of ze zorgen voor minder uitstoot en minder geluidshinder in het centrum van Ronse. Er wordt ook gekeken naar de kosten, op gebied van de effectieve investeringskosten en leefbaarheid, zoals de verstoring van ecosystemen, meer geluidshinder ter hoogte van de nieuwe verbindingen of het verlies van landbouwgrond.  

Klik op de afbeelding om te vergroten.

Klik op de afbeelding om te vergroten.

Wat betekent ontwerpend onderzoek?

Het is de bedoeling om de kansen en ruimtelijke meerwaarde van alternatieven te onderzoeken en uit te beelden aan de hand van visualisaties, maquettes, ontwerptekeningen en schetsen. Bijgevolg is het ontwerpend onderzoek gekoppeld aan een intensief cocreatietraject. Nog steeds zullen alternatieven voor- én tegenstanders kennen, en zal ieder alternatief zowel voor- als nadelen hebben. Het komt er op aan om in een geïntegreerd én interactief ontwerpproces een beter inzicht te verwerven in deze voor- en nadelen. We onderzoeken dan ook hoe we de voordelen maximaal  kunnen laten werken en de nadelen maximaal milderen en waar mogelijk ombuigen naar voordelen.

Waaruit bestaan de technische studies?

De bedoeling is om het technisch onderzoek op een diepgaande wijze verder te zetten zodat dit kan meegenomen worden om te komen tot een gefundeerde keuze voor de oplossing van de Vlaamse Ardennen. De alternatieven worden in relatie tot het watersysteem, de grondverschuivingen, de erosiegevoeligheid van de bodem, de overstromingen, de uitvoerbaarheid van de constructiefase etc. verder onderzocht.

 

Heb je na het bekijken van deze schema’s toch nog vragen over het project Rond Ronse? Neem dan een kijkje op onze pagina ‘Veelgestelde vragen’. 

Celien Claesen