Team Rond Ronse zoekt aan de hand van 11 ambities naar win-wins

 
2019-02-28_ROND RONSE_©Sanne Peeters_N60_centrum Ronse_HR_3.jpg

Het Team Rond Ronse heeft zijn ambitienota voorgesteld. In dit document verzamelt het team de eerste resultaten van de onderzoeken en gesprekken die ze gevoerd hebben, ook die op het terrein. Daarnaast worden er in de nota elf ambities geformuleerd over drie thema’s: Landschap & Ecologie, Mobiliteit & Ruimte en Stedelijkheid & Bouwkundig Erfgoed. In een volgende stap worden ze doorvertaald naar een plan tot gebiedsontwikkeling, een verzameling van mogelijke oplossingen voor de verschillende uitdagingen in de regio. We nodigen geïnteresseerde burgers op 12 december uit voor workshops over de 11 ambities in Ronse.

Onderzoek en gesprekken

Het voorbije jaar heeft het Team Rond Ronse verschillende onderzoeken uitgevoerd in Ronse, Kluisbergen en Maarkedal. Zo onderzochten ze onder andere de verplaatsingen in de hele regio, bekeken ze de elementen die het landschap in en rond Ronse typeren en bestudeerden ze het stedelijk en bouwkundig erfgoed van de stad. Een belangrijk deel van dat studiewerk gebeurde op het terrein zelf. Daarnaast sprak het team met tientallen belanghebbenden, zowel tijdens persoonlijke gesprekken als tijdens werksessies. Ook de brede bevolking werd bevraagd tijdens een infosessie en een digitale enquête.

Ambities: meer dan mobiliteit alleen

Na de eerste werksessie van 11 juni 2019 heeft het studieteam samen met De Werkvennootschap, het Departement Omgeving en het Planteam Rond Ronse aan een ambitienota gewerkt. Daarin worden elf ambities geformuleerd. Deze ambities zijn een verdere uitwerking en vertaling van de plandoelstellingen van het geïntegreerd planningsproces ‘Rond Ronse’.

Het team groepeert de elf ambities binnen drie thema’s:

  • Landschap & Ecologie: we gaan op zoek naar samenwerkingen die de ecologische en culturele waarde van het landschap versterken.

  • Mobiliteit & Ruimte: we willen de verkeersproblemen aanpakken door de mobiliteit beter af te stemmen op het ruimtelijk patroon van Ronse.

  • Stedelijkheid & Bouwkundig Erfgoed: we bekijken welke rol de N60 moet krijgen in de toekomstige ontwikkelingen van het stadscentrum, zonder daarbij het bestaande patrimonium uit het oog te verliezen

Deze drie thema’s volgen uit onze vaststelling dat de problematiek van de N60 een impact heeft op verschillende vraagstukken en niet alleen op de verkeerssituatie.

Op zoek naar win-wins

De elf ambities die het team opgesteld had, werden op 26 september 2019 verfijnd tijdens een tweede werksessie. Hier namen zo’n 30 belanghebbenden aan deel. Zowel verschillende overheidsinstanties als lokale experten waren aanwezig. Het resultaat daarvan is de uitgebreide ambitienota.

Nu de ambitienota klaar is, begint het onderzoek naar alternatieven en naar de ruimtelijke kansen die gepaard kunnen gaan met mogelijke mobiliteitsoplossingen. Daarover organiseren we in het voorjaar van 2020 opnieuw een infoavond in Ronse. 

De ambitienota die nu gepubliceerd werd, moet leiden tot een plan tot gebiedsontwikkeling. Dat is een brede kijk dat het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) en het project ‘Rond Ronse’ overstijgt. Het plan focust niet enkel op een mobiliteitsoplossing voor Ronse, maar voor de hele streek. Ook zetten we in op andere thema’s zoals erfgoed en ecologie. Daarnaast zet niet enkel De Werkvennootschap haar schouders onder de verzameling van mogelijke oplossingen, maar ook andere actoren helpen mee aan het plan tot gebiedsontwikkeling.

Praat mee over de ambities op 12 december

In de tussentijd nodigt het Team Rond Ronse alle geïnteresseerden uit om mee te praten over deze elf ambities. Op 12 december vinden ’s avonds in Ronse workshops voor het brede publiek plaats.

De inschrijvingen voor de workshops zijn afgelopen. We houden je op de hoogte over de workshops via de website, onze Facebookpagina, de nieuwsbrief van Rond Ronse en een infoavond die we organiseren in het voorjaar van 2020.

 
Celien Claesen