Team Rond Ronse presenteert tussentijds rapport over dialoog met 1.300 burgers
Het Team Rond Ronse heeft een rapport klaar met daarin de resultaten van de participatie-initiatieven die werden opgezet tussen mei en november 2019. In deze periode werden burgers betrokken bij het project ‘Rond Ronse’ tijdens een infomarkt, een reeks huiskamergesprekken en een online enquête. Dit zijn belangrijke stappen in de zoektocht naar gedragen oplossingen voor de uitdagingen in de streek.
Vele reacties tonen betrokkenheid van burgers
Participatie en communicatie zijn belangrijk voor ‘Rond Ronse’. Daarom betrekt het team van bij de start zoveel mogelijk burgers en belanghebbenden bij het project. Zij zijn de experten op het terrein. Zo willen we een zicht krijgen op hoe ze zich verplaatsen, hoe ze kijken naar hun streek en waar nog sterktes en verbeterpunten zijn.
Daarom werden er tussen mei en november 2019 een infomarkt georganiseerd, een online bevraging opgezet en huiskamergesprekken ingericht. Meer dan 1.300 burgers namen deel aan deze participatie-acties. Zo gaven ze hun prioriteiten en wensen mee voor verschillende uitdagingen. Met die resultaten is het team aan de slag gegaan.
Burgers aan het woord tijdens infomarkt en huiskamergesprekken
Nadat het team in het voorjaar al heel wat gesprekken had gevoerd met lokale overheden, organisaties en actiegroepen, nodigde het op 11 juni 2019 burgers uit voor een infomarkt in Ronse. Daar gaven de ruim 200 deelnemers het team heel wat opmerkingen over de onderwerpen die hen bezighouden. Dat leverde ons belangrijke inzichten op over onder andere fietsverkeer, verkeersveiligheid en leefbaarheid in en rond Ronse.
Het team beseft dat niet alle geïnteresseerde burgers naar de infomarkt zijn gekomen. Daarom kregen ze de kans om zich in te schrijven voor huiskamergesprekken. Dankzij deze gesprekken kunnen we nieuwe doelgroepen betrekken bij het project en dieper ingaan op specifieke aandachtspunten.
Online enquête levert belangrijke inzichten
Tot slot had het team een enquête opgesteld. Deze bevraging stond online van 28 mei tot 31 juli 2019. De 1.016 deelnemers uit Ronse, Kluisbergen en Maarkedal gaven hiermee inzicht in hun dagelijkse verplaatsingen, de verkeersknelpunten in Ronse en hun wensen en toekomstbeelden voor de regio.
Zo tonen de resultaten aan dat de wagen het meest gebruikte vervoersmiddel is in en rond Ronse, maar ook dat de deelnemers de auto willen thuislaten als er gepaste alternatieven zouden zijn. De deelnemers zien daarvoor drie belangrijke verbeterpunten:
Verbetering van de verkeersveiligheid en -leefbaarheid in het centrum van Ronse, onder andere door een goede weginfrastructuur te voorzien, ook voor de zwakke weggebruiker.
Een betere fietsinfrastructuur uitbouwen met aangename en veilige fietspaden, die dienen als (toeristische) verbindingen naar het centrum en de regio.
Een uitgebreider, efficiënter en gebruiksvriendelijker openbaar vervoersnet organiseren.
De bevraagden noemen het landschap en groene karakter de grootste troeven van de regio. In hun toekomstbeelden geven ze aan dat onder andere de economie, het toerisme en de landbouw in de streek wel moeten worden versterkt, maar dat moet gepaard gaan met aandacht voor deze bestaande troeven.
Aan de slag met gedragen oplossingen
De input die het Team Rond Ronse heeft verzameld uit de online enquête, de infomarkt en de huiskamergesprekken zijn samen met de resultaten van de werksessies verwerkt in een ambitienota. Daarin formuleert het Team Rond Ronse elf ambities die de basis vormen voor mogelijke oplossingen voor de verschillende uitdagingen in de streek. Lees er hier meer over.
We gaan op zoek naar oplossingen voor mobiliteitsproblemen maar hanteren daarbij steeds een brede kijk. Daarom blijft het belangrijk dat we in de toekomst onze bestaande partners blijven raadplegen en dat we zelfs nog meer burgers kunnen betrekken bij ‘Rond Ronse’. Schrijf je daarom in op onze nieuwsbrief of volg onze Facebookpagina.