Sterkere natuur met meer bos

 
 

Met Rond Ronse versterken we de kwaliteit van de open ruimte in de Vlaamse Ardennen. Na veel onderzoek en overleg wordt een voorontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) voorbereid dat voldoende bijkomende natuur- en bosgebieden voorziet om een aantal Europese natuurdoelen te realiseren. 

Herstellen van bosstructuur in Vlaamse Ardennen 

Naast mobiliteit, zijn ook natuur en landschap belangrijke onderdelen van het project Rond Ronse. Zo bekijken we hoe we de troeven van het landschap en het erfgoed kunnen versterken en welke gebieden behouden blijven voor landbouw. We onderzoeken ook waar we natuur- en bosgebieden kunnen herstellen, uitbreiden en met elkaar verbinden. Zo komen we tot een robuust ecologisch netwerk. De Europese natuurdoelen voor de regio focussen op het herstel en het versterken van bosstructuren. Om die bebossing mogelijk te maken ligt er nu een scenario voor. 

Zoekzonekaart in 2021 

Om te bepalen welke zones in aanmerking komen voor bebossing, maakten we begin 2021 een zoekzonekaart op. Deze kaart verzamelde alle mogelijk te bebossen zones en vormde de basis voor verder onderzoek en overleg om zo de meest geschikte gebieden te selecteren. 

Onderzoek en overleg 

Het afgelopen jaar hebben we verder gewerkt op basis van de zoekzonekaart. Alle aangeduide zones werden grondig onderzocht op de effecten op landbouw, het landschap en het milieu. Er werd ook terreinonderzoek gevoerd en nauw overlegd met de gemeenten, erfgoed-, landbouw- en natuurorganisaties uit de streek. Zo kwam er een selectie van zones die bebost kunnen worden. Met als resultaat: een evenwichtig scenario waarin de aandachtspunten en wensen vanuit de open ruimte zoveel mogelijk een plek krijgen.  

Randvoorwaarden voor het scenario 

Het scenario is een evenwichtsoefening tussen verschillende doelstellingen. Samengevat zijn dit de drie belangrijkste doelen van het scenario: 

  1. Europese natuurdoelstellingen halen: om de Europese natuurdoelstellingen te halen is er ongeveer 350 hectare extra bos nodig voor de bosgordel Kluisberg-Koppenberg en Muziekberg. De boskernen tussen Kluisberg en Koppenberg moeten ook met elkaar verbonden worden. 

  2. Ruimte laten voor waardevolle landschappen en uitzichten: de uitzichten vanop heuveltoppen zijn kenmerkend voor de Vlaamse Ardennen. We willen de mooiste uitzichten vanop wegen, fiets- en wandelpaden en open plekken, zoals waardevolle graslanden, beschermen en versterken. 

  3. Impact op landbouw beperken: om het herstel van de bosstructuur mogelijk te maken, zal er in een aantal gebieden op termijn geen landbouwgebruik meer mogelijk zijn. In het scenario proberen we de impact op huiskavels van landbouwbedrijven zo sterk mogelijk te beperken. 

 
 
Celien Claesen