Eerste ontwerpateliers maken plannen voor Rond Ronse tastbaar

Op dinsdag 21 en woensdag 22 september vonden de eerste ontwerpateliers van Rond Ronse plaats. We gingen met de verschillende groepen en deelnemers op stap door vier gebieden in Ronse en stelden het ontwerpend onderzoek aan hen voor. Omdat de lokale expertise voor Team Rond Ronse een belangrijk instrument is, werd tijdens de ontwerpateliers ook vooral geluisterd naar de meewerkende burgers. Hoe dat gebeurde lees je in dit artikel.

Studiewerk verduidelijkt tijdens wandeling door deelgebieden

Wie ‘Rond Ronse’ de afgelopen jaren volgde, weet dat het project vooral bestaat uit verschillende nota’s en talrijke onderzoeken. Om dat alles – en het project zelf – tastbaar te maken voor de deelnemers van de ontwerpateliers trokken we onze wandelschoenen aan en gingen we samen met de deelnemers op stap in vier delen van de omgeving. Zo konden we ervaren wat er belangrijk is voor buurtbewoners en waar volgens hen mogelijke knelpunten liggen.

We gingen wandelen in vier afzonderlijke groepen, en namen zo een kijkje in:

  1. Hotond-Schavaart

  2. Klijpe

  3. Omgeving rond Floréal, de César Snoecklaan, ’t Rosco en Pont West

  4. Zuiden van de wijken Stookt, Europawijk, Germinal en Scheldekouter

 
 
 

Tijdens de ontwerpateliers ging Team Rond Ronse eerst op verkenning door het gebied met de deelnemers. Zo kon het team kennismaken met de kansen en knelpunten op het terrein.

 

Werken met sleutelalternatieven

Rond Ronse zoekt dus naar een mobiliteitsoplossing voor de streek. Op dit moment blijven er nog twaalf mobiliteitsalternatieven over. Tijdens de ontwerpateliers is er niet genoeg tijd om over alle twaalf alternatieven te discussiëren. Om het dus behapbaar en werkbaar te houden, werken we met een aantal sleutelalternatieven. Dat zijn alternatieven die, naast meerwaarde op het vlak van mobiliteit, ook andere kansen op lokaal niveau bieden. Ze zorgen ervoor dat we bezorgdheden en opmerkingen op het onderzoekswerk in kaart kunnen brengen. Die input nemen we mee en passen we toe op alle twaalf overgebleven alternatieven om te bekijken hoe we die ook kunnen verfijnen.

Sleutelalternatieven uitgewerkt aan hand van maquettes

Na een verkwikkende avondwandeling gingen we samen met de deelnemers van de ateliers rond de tafel zitten, waar ze meer informatie kregen over de voorgestelde sleutelalternatieven van Rond Ronse.

Dat deden we aan de hand van maquettes van de sleutelalternatieven. Zo kunnen deelnemers zich beter voorstellen hoe zo’n alternatief er straks zou gaan uitzien. ‘’Dankzij deze maquette begrijp ik alles veel beter – een plan op papier is toch veel moeilijker leesbaar. Hiermee kunnen we duidelijk meepraten over de voor- en nadelen van de alternatieven”, zegt een deelnemer. Iemand anders vult aan: “Hiermee worden de plannen tastbaar. In 3D kan je trouwens de impact van de verschillende alternatieven veel beter inschatten. Dit is een zeer nuttig instrument als voer voor de discussie.’’

 

Na de wandeling door het projectgebied werd er samengewerkt rond de tafel. De deelnemers konden de sleutelalternatieven bekijken, waar Team Rond Ronse duiding gaf bij elk alternatief.

 

Aan de slag met bezorgdheden

De deelnemers maakten tijdens de ateliers bedenkingen over elementen die nog verder onderzocht kunnen worden. Denk aan thema’s zoals geluidsoverlast, verkeersveiligheid voor kinderen, trage wandel- en fietswegen door Ronse, bereikbaarheid van de zuidelijke rand …

Een ontwerper van Team Rond Ronse: “Mensen komen naar hier met heel wat bezorgdheden. Die in kaart brengen is een van de hoofdredenen waarom we deze ateliers houden. De lokale expertise gaan we zo laagdrempelig mogelijk verzamelen, om dan alle bezorgdheden, opmerkingen en ideeën naast onze twaalf overgebleven alternatieven te leggen om ze zo nog beter te maken”.

Een aanwezige Ronsenaar: “We hebben onze bezorgdheden bij een aantal alternatieven geuit, maar we zien wel dat het onderzoek grondig is gebeurd. Voor een project van deze omvang is dat absoluut essentieel. Daarnaast wordt duidelijk gemaakt wat er met onze bezorgdheden gaat gebeuren. We willen als lokale bevolking meehelpen om het best mogelijke project te realiseren”.

Volgende ateliers in november

Eind november staan de volgende ateliers gepland. Tijdens die sessies gaan we opnieuw in gesprek met diezelfde vertegenwoordigers die zich voor de ateliers inschreven. Maar dat is lang niet het enige moment waarop burgers kunnen meedenken met Rond Ronse. Ook in de toekomst zal iedereen nog met alle ideeën, bedenkingen en bezwaren bij Team Rond Ronse terechtkunnen.

Schrijf je zeker in voor de digitale nieuwsbrief via www.RondRonse.be/nieuwsbrief, dan word je automatisch op de hoogte gehouden.

Celien ClaesenOntwerpateliers