Laat je stem horen over de tweede scopingnota
De tweede scopingnota bouwt verder op de startnota (mei 2019) en de eerste scopingnota (juni 2020), die in vorige fases werden opgemaakt en gepubliceerd.
Deze tweede scopingnota is een onderzoeksdocument waarin de adviezen, reacties en opmerkingen uit de eerste inspraakperiode van Rond Ronse verwerkt werden. In deze nota wordt verduidelijkt wat de bijkomende aandachtspunten zijn in functie van het effectenonderzoek, later in het proces.
Deze tweede versie van de scopingnota houdt rekening met alle opmerkingen, bezwaren en adviezen die we verzamelden tijdens de afgelopen inspraakperiodes.
Wat staat er nu precies in deze tweede scopingnota uitgelegd?
De redelijkheidstoets. Deze toets ging aan de hand van enkele criteria na of een alternatief wel redelijk was en verder onderzocht kon worden. Na de redelijkheidstoets konden verschillende onredelijke alternatieven geschrapt worden.
De mobiliteitsalternatieven: dit zijn de verzamelde alternatieven die een oplossing kunnen bieden voor de verkeers- en leefbaarheidsproblematiek in en rond Ronse.
De zoekzones die op tafel liggen om de natuur te versterken: het gaat over een 100-tal zoekzones waar mogelijk extra bossen kunnen komen.
De beoordelingsmethoden: deze methoden lichten toe hoe de impact op het geluid, licht, biodiversiteit, trillingen … in een verdere fase onderzocht worden.
De ontwerpnota geeft meer gedetailleerde informatie over de uitgangspunten en de technische randvoorwaarden van de alternatieven.
Wat is er gebeurd met de inspraak op de eerste scopingnota?
In bijlage 5 van de scopingnota vind je ook terug hoe er met de inspraakreacties uit de vorige inspraakperiode werd omgegaan. Het is dus niet nodig om je inspraakreactie uit de eerste inspraakreactie opnieuw aan ons over te maken. Als je een nieuwe inspraakreactie wil overmaken, kan dat wel nog steeds.
Is er ook nu een inspraakperiode?
Heb je suggesties voor of aanvullingen op de voorgestelde alternatieven? Zie je bepaalde ruimtelijke effecten graag verder verduidelijkt? Of wens je meer duiding bij de redelijkheidstoets? Ook voor deze tweede versie van de scopingnota kan je reacties, opmerkingen en suggesties met betrekking tot de nota formuleren.
De inspraakperiode loopt gedurende 60 dagen, van 12 januari 2021 tot en met 12 maart 2021.
Hoe kan ik mijn suggesties overmaken?
Dat kan op verschillende manieren.
1) Zo kan je je vragen stellen tijdens onze digitale gesprekstafels. Tijdens die sessies staat ons team je te woord en kom je meer te weten over de overgebleven mobiliteitsalternatieven of de zoekzonekaart.
2) Daarnaast kan je je vragen ook steeds stellen via ons contactformulier of via onze Facebookpagina.
3) Je kan ook formeel reageren, via het digitale formulier op www.omgevingvlaanderen.be, nadat je je hebt aangemeld met je elektronische identiteitskaart. Je kan ook formeel per brief reageren, door deze tegen ontvangstbewijs te overhandigen in het gemeentehuis van Ronse, Maarkedal, Kluisbergen of Oudenaarde. Uiteraard kan je de brief ook per post versturen naar:
Departement Omgeving
Afdeling Gebiedsontwikkeling, Omgevingsplanning en -projecten
Graaf de Ferrarisgebouw
Koning Albert II-laan 20 bus 7
1000 Brussel
Waar kan ik de tweede scopingnota inkijken?
De tweede scopingnota kan je hieronder digitaal raadplegen.
De nota kan je ook fysiek inkijken in het gemeentehuis van Ronse, Maarkedal, Kluisbergen of Oudenaarde. Naar aanleiding van de coronamaatregelen is het wel noodzakelijk eerst een afspraak te maken bij de gemeente via onderstaande contactgegevens:
Ronse: 055 23 27 70 of via omgeving@ronse.be.
Maarkedal: 055 33 46 44 of via omgeving@maarkedal.be.
Kluisbergen: 055 23 16 41 of via stedenbouw@kluisbergen.be.
Oudenaarde: 055 33 51 07 of via stedenbouw@oudenaarde.be.
Wat gebeurt er met mijn opmerkingen?
Na de inspraakperiode zal er een nieuwe scopingnota worden opgesteld, waarin we jullie adviezen en opmerkingen op de tweede scopingnota verwerken.