Ruimte voor de natuur
De natuur in de Vlaamse Ardennen is zeer divers, met beboste heuvels en beekvalleien, open kouters en graslanden, houtkanten en andere kleine landschapselementen. Met het project Rond Ronse grijpen we kansen aan om nieuwe verbindingen te leggen tussen deze fragmenten en zo leefgebieden te verbinden en te vergroten.
Het unieke karakter van de Vlaamse Ardennen behouden we en de nieuwe weginfrastructuur wordt hierin geïntegreerd.
Bestaande fauna en flora behouden en compenseren
Voor de aanleg van de weg moeten een aantal natuurelementen wijken, die worden elders in het project gecompenseerd. De compensaties worden ingezet om bestaande leefgebieden, zoals bos, waardevol grasland en houtkanten, uit te breiden en te versterken.
Opheffen van barrières
Met ecopassages zorgen we ervoor dat dieren veilig de nieuwe weginfrastructuur kunnen oversteken.
De afwisseling van maatregelen is aangepast aan de soorten die leven in het gebied. Zo zijn er tunnels voor grotere en kleinere dieren, goten voor amfibieën, boombruggen hoog boven de weg voor vleermuizen en eikelmuizen ...
Nieuwe ruimte voor ecologie
In de zones rond de infrastructuur, waar ingrepen voor waterberging of geluidsmildering nodig zijn, ontstaat ook ruimte voor ecologie. Groene taluds, poelen en grotere natte landschappen, struiken en bosjes wisselen elkaar af.
Het getoonde projectontwerp is nog niet af. Op basis van het projectontwerp dat nu op tafel ligt, werken we verder aan de voorbereiding van een omgevingsvergunningsaanvraag, waarbij rekening wordt gehouden met het onderzoek naar de milieueffecten in een project-MER. Het projectontwerp is pas definitief bij de aanvraag van de omgevingsvergunning. Die willen we indienen in de loop van 2025.