Ruimte voor water

Nieuwe infrastructuur vraagt een bedachtzame en klimaatrobuuste omgang met water. Met het project Rond Ronse grijpen we kansen aan om de noodzakelijke infiltratie en buffering van water ook zichtbaar, tastbaar en beleefbaar te maken.

Water wordt een integraal onderdeel van het ontwerp en versterkt met een mix van ingrepen de ecologische structuren:

Minimale verharding

Zachte, maar overrijdbare, bermen beperken de verharding van de weg en bijgevolg de afstroom van water. Water uit tunnels en verdiepte delen van de weg wordt opgepompt om verderop te infiltreren in de bodem.

Ruimte voor de bestaande watersystemen

Ruime kokers onder de weg en bruggen over het water beperken de barrières en laten het water zoveel mogelijk zijn natuurlijke weg zoeken.

Infiltreren en bufferen

Via een netwerk van zachte bermen, grachten en bufferbekkens krijgt het water de tijd om in de bodem te infiltreren en het grondwaterniveau op pijl te houden. Water wordt een boeiend landschappelijk element en vormt op sommige plaatsen de aanleiding voor een natte speelzone en een natuurlijk waterlandschap. 

Compenseren van overstromingsgebied

Waar de aanleg van de weg overstromingsgevoelig gebied inneemt, compenseren we dit door voldoende ruimte te voorzien waar het water ‘vrij spel’ krijgt zonder dat het voor overlast zorgt. Doorheen de volledige projectzone worden er voldoende wadi’s (water afvoer drainage en infiltratie) en bufferbekkens voorzien om het water op te vangen en terug in de bodem te laten dringen. Ook de aanwezige natuurlijke waterlopen (bv. de Molenbeek) benutten we om het overtollige water af te voeren.

Het getoonde projectontwerp is nog niet af. Op basis van het projectontwerp dat nu op tafel ligt, werken we verder aan de voorbereiding van een omgevingsvergunningsaanvraag, waarbij rekening wordt gehouden met het onderzoek naar de milieueffecten in een project-MER. Het projectontwerp is pas definitief bij de aanvraag van de omgevingsvergunning. Die willen we indienen in de loop van 2025.